مصاحبه مدیرعامل کیلوس با ترندز

مصاحبه دکتر هادی شهبازی، مدیرعامل مجتمع صنایع غذایی کیلوس با نشریه ترندز درباره فرآیندهای جاری در کیلوس، همکاری با آنادولو افس، وضعیت بازار نوشیدنی‌ها در ایران و… منتشر شد.
ترندز، مجله تجاری بین‌المللی است که بر منطقه منا (خاور میانه و شمال آفریقا) به ویژه ایران، ترکیه و امارات متمرکز است.

از سرمایه‌گذاری‌ به عنوان کارآفرین تا هدایت کردن یک مجتمع رو به رشد تولید نوشیدنی؛ لطفا کمی درباره خودتان و مسیری که تا این نقطه طی کردید به ما بگویید:

من متولد سال 1360 هستم و هم‌زمان با تحصیلم در مقطع کارشناسی، در کسب و کار خانوادگی _ در حوزه‌ی قطعات خودرو_ فعالیتم را آغاز کردم. بعد از تحصیل در رشته مهندسی صنایع و فوق لیسانس در رشته MBA , با اندکی فاصله در دکترای رشته کسب و کار از دانشگاه لیسبون فارغ‌التحصیل شدم. 15 سال در صنعت قطعات خودرو حضور داشتم و سپس در سال 1384 وارد گروه صنعتی گلرنگ شده و در زمینه مکمل‌های دارویی فعالیتم را آغاز کردم که منجر به بنیان‌گذاری شرکت ابیان دارو توسط من شد. محصولاتی در حوزه مکمل‌ها طراحی و عرضه کردیم که تجربه بسیار موفقی بود و در مدت کوتاهی تبدیل به یکی از لیدر‌های اصلی صنعت مکمل در ایران شدند.

قرار گرفتن ابیان دارو در فهرست 30 برند برتر کارفرمایی کشور و راه‌اندازی کارخانه‌ی ابیان دارو به عنوان یکی از برترین سایت‌های تولید جامدات دارویی در سطح کشور (واقع در استان همدان)، از دیگر دستاوردهای من در حوزه‌ی دارو و مکمل بوده است.

در سال 1402 به دعوت گروه صنعتی گلرنگ‌، وارد صنعت آشامیدنی و تولید ماءالشعیر شدم. گروه صنعتی گلرنگ سرمایه‌گذاری قابل توجهی را در این زمینه انجام داده است. این هلدینگ در نظر دارد تا به یکی از پلیر‌های اصلی صنعت آشامیدنی در کشور تبدیل شود. با پشتوانه گلرنگ، ما این فعالیت را شروع کرده‌ایم و ادامه می‌دهیم .

گروه صنعتی گلرنگ، یکی از بزرگترین مجموعه‌های تولید و توزیع محصولات FMCG در ایران است. مجتمع صنایع غذایی کیلوس هم یکی از مهم‌ترین شرکت‌های تولید نوشیدنی با امکانات پیشرفته به حساب می‌آید؛ برای ما درباره این دو مجموعه بگویید. چگونه کیلوس به بخشی از گلرنگ تبدیل شد؟

گروه صنعتی گلرنگ بزرگترین هلدینگ بخش خصوصی کشور است و بیش از 50 هزار نیروی انسانی در ایران و کشورهای مختلف دارد. گلرنگ برنامه استراتژیک مدونی برای قرار گرفتن در بین 500 شرکت برتر دنیا در سالهای آتی طراحی کرده و به سمت اهداف مورد نظر در حال حرکت است.

گروه گلرنگ شامل حدود 150 شرکت فعال در حوزه‌های مختلف می‌شود و چندین ساب هلدینگ دارد که یکی از آن ساب‌هلدینگ‌های آن، ساب هلدینگ صنعت غذایی هستی است که شرکت کیلوس نیز عضوی از این ساب هلدینگ به شمار می‌آید.

مجتمع صنایع غذایی کیلوس در سال 1383 تاسیس شد و سرمایه‌گذاری قابل توجهی در زمینه‌ی تولید ماءالشعیر و آشامیدنی‌های گاز‌دار صورت پذیرفت؛ اما موسسان اولیه‌ی شرکت موفق به راه‌اندازی و تکمیل سرمایه‌گذاری نشدند و فرآیند افتتاح شرکت کیلوس به علت مشکلات مالی متوقف شد. بعدها در سال 1399 گروه صنعتی گلرنگ بخش عمده‌ای از سهام این شرکت را خریداری کرد.

برنامه‌‌ی ما این است که با استفاده از زیر ساخت‌ها‌ی گروه صنعتی گلرنگ در حوزه شرکت‌های پخش، فروشگاه‌های زنجیره‌ای، سیستم‌های لجستیکی, توان تامین مالی و مهم‌تر از همه, الگوی مدیریتی و کارآفرینی گروه صنعتی گلرنگ، بتوانیم این مجموعه را به جایگاه اصلی خود که _ بزرگترین تولیدکننده ماءالشعیر در خاورمیانه است_ برسانیم. در کنار ماءالشعیر, تولید سایر نوشیدنی‌های گازدار، دانه‌ی مالت و عصاره‌ی مالت نیز در برنامه‌های ما قرار دارد.

کیلوس دارای زنجیره‌ی کامل تولید ماءالشعیر است؛ در واقع از ابتدایی‌ترین مرحله که دریافت جو از کشاورز است تا تولید محصول نهایی؛ امکان تولید تمامی مراحل در کیلوس وجود دارد.

این مجموعه مجهز به کارخانه‌ی تولید مالت است. برج مالتینگ (Malting Tower) کیلوس در خاورمیانه منحصر‌به‌فرد است. در کنار آن فرآیند پخت (Brew House) را به صورت کامل در کارخانه انجام می‌شود. کیلوس مجهز به واحد تغلیظ است که عصاره‌ی مالت بعد از پخت، غلیظ می‌شود و به شرکت‌های دیگر آبجو‌سازی فروخته و یا صادر خواهد شد. شربت‌خانه و لاین‌های متنوع بسته‌بندی شامل قوطی، شیشه و پت در این مجتمع واقع شده است. البته باید اشاره کرد که همچنان بخش‌هایی از کارخانه در حال راه‌اندازی و گسترش است.

در حال حاضر بخش عمده‌ای از برندهای متنوع نوشابه‌های انرژی‌زای موجود در بازار، توسط مجتمع صنایع کیلوس به صورت کارمزدی (Contract Manufacturing)  تولید می‌شود.

 

 صنعت تولید در ایران حوزه‌ی بسیار سختی است. از افزایش هزینه‌های عملیاتی و موانع واردات مواد خام گرفته تا محیط نظارتی و شرایط بازار رقابتی فزاینده؛ شما چگونه با چالش‌های متعدد در این بازار کنار می‌آیید؟

گروه صنعتی گلرنگ سال‌ها تجربه، تجربه و اشراف مدیریتی در خود دارد که در واقع باعث آموزش اصول کسب و کار به زیرمجموعه های خود شده و از طرف دیگر امکانات گروه را هم در اختیار داریم. مسائل و مشکلاتی که سال‌ها شرکت‌های مختلف با آن درگیر بودند، در این گروه آزمون و خطا شده و راه حل‌ها پیدا شده و ما با همان الگو ادامه می‌دهیم. در واقع علی‌رغم اینکه در گروه گلرنگ شرکت‌ها به‌ صورت مجزا فعالیت می‌کنند، اما بهره‌برداری از Best Practice‌ها در مجموعه‌ی گلرنگ، کمک شایانی به عبور از مشکلات مختلف می‌کند.

 لطفا درباره چالش‌های مربوط به واردات مواد خام و چالش‌های مرتبط به واردات توضیح دهید.

مشکل خاصی در رابطه با واردات مواد خام نداریم. از بزرگترین چالش‌های این کسب و کار می‌توان به برند‌سازی و همچنین نیاز به سرمایه‌گذاری هنگفت برای بهره‌برداری از بزرگترین مجتمع آبجوسازی خاورمیانه اشاره کرد. من این دو مورد را از بزرگترین چالش‌ها می‌دانم؛ راهکارهای آن‌ها را هم داریم و مسیر آن برای ما روشن است. در زمینه‌ی سرمایه‌گذاری، متصل به گروه صنعتی گلرنگ هستیم و برندسازی را هم بارها انجام دادیم و این مسیر را می‌شناسیم.

علاوه بر برنامه‌ریزی و کنترل کیفیت، چه عواملی کلیدی‌ای برای موفقیت در تولید می‌بینید؟ مردم معمولاً به تولیدکنندگان داخلی به اندازه تولیدکنندگان خارجی اعتماد و احترام ندارند. چگونه تولیدکنندگان داخلی می‌توانند به مصرف کنندگان اطمینان دهند که محصولات آنها به خوبی همکاران خارجی خود هستند؟

مهم‌ترین قسمت از نظر من، بخش توسعه محصول است: این که یک محصول خوب با کیفیت مناسب، با برند خوب طراحی شود. بنیان اصلی کار ما در واقع توسعه محصول است.

مصرف‌کننده‌ها ثابت کرده‌اند که اعتماد می‌کنند؛ به شرط آن که کالای باکیفیتی در اختیار آن‌ها قرار داده شود. درست انجام شدن برندینگ، خلق مناسب ارزش, ایجاد تصویر شفاف از برند در ذهن مشتری باعث جلب اعتماد مصرف‌کننده خواهد شد.

اعتقاد دارم که ما می‌توانیم کالاهایی در سطح بازارهای جهانی و در جایگاه  بهترین‌های دنیا تولید کنیم. مهم این است که ما بخواهیم و انجام دهیم. اگر کالای باکیفیت و مناسب تحویل مصرف‌کنندگان داخلی داده شود؛ قطعا استقبال خواهند کرد.

 

كيلوس علاوه بر توليد برندهاي خود از جمله ماتادور، اكنون شريك افس، نهمين هلدینگ بزرگ توليد كننده آبجوسازی در جهان و پنجمين شركت بزرگ توليد كننده آبجوساز در اروپا، از كشور تركيه است. تولید محصولات تحت لیسانس افس چگونه پیش می‌رود؟ با توجه به اینکه میلیون‌ها ایرانی هر سال به ترکیه سفر می‌کنند، آیا شناخت کافی نسبت به برند وجود دارد تا این پروژه به موفقیت بزرگی برسد؟

در واقع تولید تحت لیسانس EFES، برای ما مقدمه‌ای برای یک همکاری بین دو هلدینگ بزرگ بین المللی است: هلدینگ گروه صنعتی گلرنگ و هلدینگ انادولو افس .

ما به دید همکاری  بین 2 هلدینگ بزرگ نگاه می‌کنیم؛ چون هلدینگ انادولو نیز در حوزه‌های متنوعی فعالیت می‌کند. به فعالیت در فروشگاه‌های زنجیره‌ای میگروس، خودرو، آشامیدنی‌ها و حوزه‌های مختلف دیگر می‌توان اشاره کرد. این مقدمه‌ی‌ای برای همکاری مشترک بین دو هلدینگ بزرگ است .

افس با حضور در بیش از 80 کشور دنیا، برندی شناخته شده در سراسر دنیاست. نهمین برند در دنیا در حوزه ماءالشعیر است. اما این تمام داستان نیست. در واقع این محصولات با نیازها و خواسته‌های مصرف‌کننده‌های داخلی طراحی و اختصاصی شده که شرکت افس این کار را به خوبی توانسته انجام دهد و ما هم باید بتوانیم این ارزش خلق شده را بی‌کم و کاست به مصرف‌کننده‌ها تحویل بدهیم و در بازار داخلی با رقبای سنتی بازار رقابت کنیم که البته چالش‌های خاص خودش را دارد‌.

 

ایران بزرگترین بازار سرانه جهانی برای نوشیدنی‌های غیرالکلی است. وضعیت کنونی بازار نوشیدنی‌های مالت در ایران چگونه است و چه فرصت‌ها و چالش‌هایی در این بخش وجود دارد؟

در واقع آبجو در دنیا با آن چیزی که در ایران به عنوان آشامیدنی مالت طعم‌دار جا افتاده خیلی متفاوت است. یعنی مشخصا بازار ایران به شکلی هست که ما خیلی نمی‌توانیم از مدل‌های موفق جهانی الگو برداری کنیم. بازار ایران در قسمت نوشیدنی مالت طعم‌دار خیلی منحصر به فرد و درون ‌زاست. بنابراین خیلی به خلاقیت وابسته است و باید رویکرد نوآورانه داشته باشیم و نمی‌‎توانیم از الگو‌های موفق دنیا برای این بازار استفاده کنیم‌.

 

افس یک شرکت چند میلیارد دلاری است که در بیش از ۶۰ کشور حضور دارد. مزایای کار با چنین سازمان بزرگی چیست؟آیا معایب و یا چالش‌هایی وجود دارد؟

 

بزرگترین مزیت افس برای شرکت کیلوس همین انتقال دانش است. به هر حال تجربیاتی که آنها برای تولید در سالیان زیادی بدست آوردند را ما به سرعت می‌آموزیم و اجرا می‌کنیم؛ این امر برای ما خیلی ارزشمند است.

 

چه برنامه‌هايى براي آينده كيلوس در نظر داريد؟ آیا برنامه‌های توسعه در پيش روست؟ قصد صادرات دارید؟ آیا مشارکت با افس در حال گسترش به محصولات جدید است؟

مجتمع صنایع  غذایی کیلوس در چندین حوزه برنامه توسعه‌ای دارد که بخشی از آن مربوط به دانه‌ی مالت و عصاره‌ی مالت است که به بخش B2B  کسب و کار ما بر می‌گردد. در زمینه‌ی آشامیدنی‌ها هم ما بر بخش B2C  متمرکز می‌شویم. برند‌های متنوعی را در دستور کار داریم. در زمینه صادرات، حوزه‌ی فعالیت ما بیشتر مرتبط با کشورهای مسلمان خواهد بود که کالاهای حلال را با اطمینان زیاد از ما دریافت می‌کنند. همچنین در طول مسیر از ظرفیت و امکاناتی که گروه صنعتی گلرنگ دارد نیز استفاده خواهیم کرد.

در حال حاضر ما برند ماتادور را به کشورهای لبنان، امارات و افغانستان صادر می‌کنیم .

ما کاملا علاقه‌مند هستیم در زمینه‌ی کربنیتد سافت درینک‌ها carbonated soft drinks) ( یا همان نوشابه‌های گاز‌دار،  شرکای خارجی برای بازار ایران جذب کنیم. در خصوص دانه و عصاره‌ی غلیظ شده مالت نیز در بازارهای جهانی آماده همکاری هستیم.

 

چه احساسي در مورد وضعيت اقتصادى كلى در سالي كه تازه وارد آن شده‌ايم داريد؟ آيا نسبت به چشم‌انداز كسب و كار در سال ۲۰۲۴ خوشبين هستيد؟ چرا؟

من فکر می‌کنم اگر از شرایط سیاسی که در سطح خاور میانه حاکم است، صرف‌نظر کنیم، شرایط داخلی کشور نسبتا با ثبات خواهد بود و چشم‌انداز توسعه با یک شیب ملایم را پیش‌بینی می‌کنم. در فضای داخل کشور هم یک محیط هماهنگی به وجود آمده که فکر می‌کنم در ایجاد ثبات در سطح اقتصاد داخلی کمک می‌کند.

 

همكاران شما در مجموعه‌ی کیلوس اذعان دارند که سبک و روش مدیریت شما بخش مهمی از میراث شما در این مجموعه خواهد بود. لطفا در اين باره نظر خود را شرح داده و افکار خود را در مورد آنچه می‌خواهید در نسل‌های آینده این شرکت به خاطر داشته باشند، با ما به اشتراک بگذارید؟

پیش از اینکه وارد مجموعه کیلوس بشوم، در قسمت دارویی محصولاتی را خلق کردیم که از ما به یادگار مانده و در این مجموعه هم امیدوارم برند‌هایی که خلق می‌کنیم مورد استقبال مردم قرار بگیرد و تا سال‌ها به یادگار بماند.

 

 

منبع: Trends

محصولات پر طرفدار